یکی از مواردی که ذهن صاحبان خودرو را درگیر می کند. نحوه محاسبه مالیات فروش خودرو و چگونگی پرداخت آن در سامانه معاملات خودرو می باشد.
به گزارش ایسنا، مالیات بر عایدی سرمایه طرح مجلس است که مدتی از تصویب کلیات آن میگذرد. در این طرح، اگر فردی خودرو بخرد و سپس اقدام به فروش آن کند. باید از محل سود این معامله طبق مدت نگهداری آن سرمایه، بخشی را به عنوان مالیات پرداخت کند. نحوه محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه در بازار خودرو براساس مدت زمان نگهداری، در سال اول ۳۰ درصد، سال دوم ۲۰ درصد و سال سوم ۱۰ درصد است.
نگهداری خودرو خریداری شده از سال چهارم به بعد معاف از مالیات میشود.
به عنوان مثال:
قیمت یک خودرو 500 میلیون تومان است. اگر با گذشت یکسال به مبلغ 600 میلیون تومان فروخته شود. سود حاصل از این فروش معادل 100 میلیون تومان است. مالیات آن براساس یک سال نگهداری ۳۰ درصد محاسبه میشود و باید ۳۰ میلیون تومان مالیات بپردازید.
طبق قانون، تمام مالکان انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین دارای شماره انتظامی شخصی به نام خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال و محجور تحت تکفل که در پایان هر سال مجموع ارزش آن ها بیش از یک میلیارد تومان باشد به شرح زیر مشمول مالیات سالانه خودرو هستند:
- تا ۱.۵ میلیارد نسبت به مازاد یک میلیارد تومان؛ یک درصد.
- تا مبلغ سه میلیارد نسبت به مازاد ۱.۵ میلیارد تومان؛ دو درصد.
- تا مبلغ ۴.۵ میلیارد نسبت به مازاد سه میلیارد تومان؛ سه درصد.
- نسبت به مازاد ۴.۵ میلیارد تومان؛ چهار درصد.
آشنایی با مالیات نقلوانتقال و شماره گذاری خودرو
از سوی دیگر، انواع خودروهای داخلی و وارداتی به استثناء ماشینهای راهسازی، کارگاهی، معدنی و کشاورزی و شناورها، مشمول مالیات نقل و انتقال هستند. در این زمینه، مبنای محاسبه مالیات نقلوانتقال برای خودروهای تولید داخل بهای فروش آنها محاسبه گردد. و برای خودروهای وارداتی، مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی آنها مبنای محاسبه این مالیات است. علاوه براین، انواع خودروهای سبک، سنگین و موتورسیکلت، براساس رتبه انرژی آنها که به تأیید سازمان ملی استاندارد ایران رسیده است،
طبق نرخ های مربوطه مشمول مالیات و عوارض سبز میشوند که اساس مأخذ مالیات و عوارض موضوع این ماده، قیمت فروش کارخانه در مورد تولیدات داخلی و مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی برای خودروهای وارداتی است.
راه اندازی سامانه مالیات معامله خودرو
به گزارش اقتصاد آنلاین با اشاره به راه اندازی «سامانه دریافت مالیات نقل و انتقال خودرو» گفت: انتقال دهندگان انواع خودرو و موتور سیکلت میتوانند با ورود به این سامانه، قبل از تعویض پلاک یا ثبت انتقال نسبت به پرداخت مالیات نقل و انتقال اقدام کنند.
با ایجاد این سامانه، امکان پرداخت الکترونیکی مالیات نقل و انتقال خودرو پیش از مراجعه به مراکز تعویض پلاک از طریق پنجره واحد مالیاتی به نشانی سامانه مالیات معامله خودرو https://my.tax.gov.ir میسر شده است.
معاون فناوریهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: این اقدام در اجرای ماده (۳۰) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۰۳/۰۲ که از ۱۴۰۰/۱۰/۱۳ لازم الاجرا شده. انجام و سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به راه اندازی سامانهای تحت عنوان «سامانه دریافت مالیات نقل و انتقال خودرو» کرده که این خدمت، شرایطی را فراهم میسازد. تا شهروندان بتوانند پیش از مراجعه به مراکز تعویض پلاک و به صورت الکترونیکی مالیات خود را پرداخت کنند.
انتقال دهندگان انواع خودرو و موتور سیکلت با ورود به سامانه مزبور، قبل از تعویض پلاک یا ثبت انتقال نسبت به پرداخت مالیات نقل و انتقال اقدام کنند. و در صورتی که انتقال دهندگان از پرداخت مالیات استنکاف نمایند. در هنگام مراجعه به مراکز تعویض پلاک و یا دفاتر اسناد رسمی، از ارایه خدمات به ایشان و یا انتقال سند جلوگیری میشود.